Om ejendommen
Her kan ejendommen og dens fællesfaciliteter beskrives. Det kan f.eks. være en beskrivelse af opførelsesår, boligernes størrelse, legepladser, vaskeri, parkeringsmuligheder, pulterkammer, fælles internet eller noget helt sjette. Husk at der også nemt kan vises billeder af faciliteterne. En beskrivelse kan i øvrigt også tit findes hos ejendomsmæglere, der har boliger fra jeres ejendom til salg.
Jo bedre beskrivelse, jo mere attraktiv fremstår ejendommen for både nuværende og kommende beboere.
Boligforeningen
AB Brydesgaard består af ejendommen der dækker Mjøsensgade 8-14, Brydes Allé 11-15 og Lysefjordsgade 5-11.
Bygget i 1934 startede ejendommen sit liv som lejeforening, men blev i 1962 solgt og omdannet til andelsforening. Foreningen består idag af 102 andele.
Foreningen har ansat Andelsbo til at varetage den overordnede og juridiske administration. Den daglige administration varetages af bestyrelsen i samarbejde med gårdlauget, viceværten og gårdmanden.
Under krigen var der etableret beskyttelsesrum under Lysefjordsgade 5 st.tv. (hvor Regnar Christensen senere opbevarede civilforsvarsmateriel).
Ejendommen var på det tidspunkt ejet af Agerlin Pedersen (familie: de Blåne i Mjøsensgade 12). En lejerforening blev dannet i 1940-erne.
En dag fik alle et brev om, at ejendommen var solgt. På det tidspunkt var en lov blevet vedtaget om, at ejer ved salg skulle spørge beboerne, om de var interesseret i at overtage huset. Denne lov ønskede man at benytte sig af, hvorfor bestyrelsen for lejerforeningen forespurgte beboerne, om de var interesset, og alle (minus de Blåne) var positive.
Mødet blev nok holdt nede i gården.
Derefter kontaktede bestyrelsen Christian Arnskov/Robert Mikkelsen (Andelsbo) med henblik på at få dem til at ordne overtagelse af ejendommen som andel.
Ejeren var derfor nødt til at sælge til beboerne, men ville det kun på betingelse af, at der før salg blev indlagt centralvarme i ejendommen, og dermed kunne han opnå en højere salgspris.
Ejendommen var fra start bygget til centralvarme med relevante rørføringer i køkken- og toiletrum, dvs der skulle kun installeres rør + radiatorer i stue(r) og soveværelse. Vi har ikke loven, og kan derfor ikke se, om ejeren kunne sætte betingelser generelt, eller om det var almindelig handel.
Den tidligere lejerforeningsbestyrelse fortsatte i opstart fasen, og hvem, der fortsatte i den nyetablerede andelsboligforening, vil kunne ses af protokollerne.
Talt med Irene Jørgensen, Brydes Allé 11, l th., der har boet her siden 1945 (kun været væk ca i år) der var med til at stifte andelsboligforeningen og er tidligere bestyrelsesmedlem.
Fru Jørgensen mener, at lejerforeningens bestyrelse havde følgende medlemmer:
Frank Puggaard, Esther Christiansen, Helge Johansen, Kaj Nielsen, H. Klein.
Alle nævnte har siden været medlem af Brydesgaards bestyrelse.
Skrevet af: Mona Tikkanen på baggrund af interview med: Irene Jørgensen
Arbejdsdage – der er for tiden én årlig arbejdsdag, som sædvanligvis ligger i den sidste weekend i august.
Sommerfest – der holdes en årlig sommerfest i foreningen som oftest i forlængelse af arbejdsdagen.
Generalforsamling – den årlige generalforsamling holdes i slutningen af februar efter indkaldelse fra bestyrelsen.
Juletræstænding – sidste weekend inden december holder foreningen (i samarbejde med de to andre foreninger i gårdlauget) juletræstænding med gløgg og æbleskiver.
Privat brug af gården
Foreningen har et telt der kan benyttes efter aftale med bestyrelsen. Hvis man vil bruge gården og regner med at det godt kan blive støjende skal der sættes sedler op i opgangene i god tid, og man skal stadig udvise almindeligt hensyn og overholde gældende husorden. Oprydning efter private arrangementer skal ske straks efter arrangementet er endt. Bordgrille må ikke efterlades i gården.